Laden..

Projecten / Projets 2017

nl
Ook de tweede projectoproep voor het Cultureel Akkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Franse Gemeenschap is een succes. 54 projectaanvragen werden ingediend. De aanvragen gingen onder de loep van het Samenwerkingsplatform en op haar advies beslisten de Ministers van Cultuur om 18 projecten te ondersteunen, binnen het vooropgestelde budget van 160.000 euro.

In de rubriek Om te zien komt u te weten waar en wanneer u de projecten zelf kan gaan bekijken.

Overzicht Projecten

Gemeenschapcentrum De Markten, Brussel & Centre de la Gravure et de l’Image imprimée, La Louvière:
Bijzondere editie van de Prijs voor Grafiek

Centre de la Gravure organiseert sinds 1989 de Prix de la Gravure. Er bestaat echter geen equivalent aan Vlaamse kant. Deze 26e editie opent zich voor het eerst voor kunstenaars uit Vlaanderen, incl. een prijs voor Grafiek. Tentoonstellingen in Brussel en La Louvière tonen het talent langs beide kanten van de gemeenschapsgrenzen.

Bedrag: 10.000 EUR

Filmmagie, Brussel & Cinergie, Bruxelles:
Filmknooppunt

Samenwerking tussen de twee betere onafhankelijke magazines voor filmkritiek, met een project rond de Belgische film. Concreet zullen gedurende het hele jaar artikelen uit het ene ts overgenomen worden in het andere tijdschrift en sluit men aan bij het festival Le jour le plus court.

Bedrag: 10.000 EUR

KU Leuven & Université catholique de Louvain:
Lovaniensia – Collectio academica antiqua

Creatie van een digitaal platform dat de “Oude academische collectie” van de Oude universiteit Leuven (1425-1797), nu verspreid over KU Leuven en UCL, herenigt.

Bedrag: 10.000 EUR

Gemeentebestuur Houthalen-Helchteren (Lachtfestival en cc Casino) & Ville de Rochefort (Festival International du Rire de Rochefort):
Poulains

Informele contacten tussen de twee ‘Lachfestivals’ van de Limburgse en Waalse gemeente bestonden al langer. Nu schaalt men op naar een structurele samenwerking, waarbij Les Poulains een groep wordt die de twee tradities naar voor brengt.

Bedrag: 10.000 EUR

Lod, Gent & Artara, Brussel:
Menuet

Volledige co-productie door de teams van Lod en Artara van een nieuwe vorm van opera, om ook te gaan spelen in Vlaanderen en Wallonië. Grote productie, in alle betekenisvormen.

Bedrag: 10.000 EUR

Koor & Stem, Antwerpen & A Cœur Joie Fédération Chorale Wallonie-Bruxelles, Namen:
Oprichting Belgisch nationaal jeugdkoor

In navolging van buitenlandse voorbeelden, oprichting door de koorfederaties van een nationaal jeugdkoor.

Bedrag: 10.000 EUR

ShakeThat, Brugge & Neuf sept cinq trois un, Brussel:
Connemara

Gezamenlijke creatie van een voorstelling door 2 circusgezelschappen.

Bedrag: 10.000 EUR

Theater Froe Froe, Antwerpen & Centre de la Marionnette de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Doornik:
Puppet in Belgium

In navolging van de eerste samenwerking zetten de partners een tweedaagse op gericht op uitwisseling en voorstellingen rond poppentheater. Hun ervaring leert dat artiesten en aanbod de taalgrens moeilijk overgestoken geraakt.

Bedrag: 5.000 EUR

De Trommelfluit, Brugge & La Tentation – Centro Galego de Bruxelas, Brussel:
World Fife & Drum Festival

Samenwerking tussen verschillende organisaties rond het muzikaal erfgoed van fijfer- en drummuziek, van de Gilles van Binches tot Fiertel uit Ronse. Inhoudelijke samenwerking en gezamenlijk toonmoment in Brussel, met optocht van de Grote Markt naar La Tentation.

Bedrag: 5.000 EUR

Gemeenschapcentrum Pianofabriek, Brussel & Goslam City, Anderlues: Slam Brabançonne writers exchange:
a Belgica Slam Story

Zes finalisten die deelnamen aan het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam 2016, afkomstig uit 6 verschillende steden, drie N en drie F, gaan samen 10 dagen in residentie en werken aan een tweetalig programma waarin ze elk drie F- en drie N-teksten brengen. Samen creëren ze een avondvullend programma, dat dan in Brussel, Charleroi en Gent wordt getoond. De residentie is verdeeld over Brussel, Charleroi en Antwerpen. Een cameraploeg volgt hen. Doel is aan te tonen dat slam een toegangspoort tot wederzijds begrip en kennis van de ander kan zijn.

Bedrag: 10.000 EUR

APB Fotomuseum (FOMU), Antwerpen & Open View (Liège Photobook Festival), Luik:
Week van het Fotoboek – Self-publishing

Liège Photobook Festival en FOMU Antwerpen houden de vinger aan de pols van de Belgische en internationale fotoboekenwereld. Sinds enkele jaren is self-publishing helemaal hot en vinden Belgische fotografen meer en meer hun weg naar internationaal succes. Deze week focust op self-publishing . Dit project zal onderdeel uitmaken van Braakland – An Open Festival on Photography, FOMU, 27/10/2016 – 4/06/2017.

Bedrag: 10.000 EUR

Bronks, Brussel & Théâtre La montagne magique, Brussel:
Ménage à deux

BRONKS en La montagne magique leggen een focus op het jeugdtheater in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Drie voorstellingen uit Vlaanderen zullen in het Frans gepresenteerd worden in La montagne magique, drie voorstellingen uit Wallonië of Brussel zullen in het Nederlands getoond worden bij BRONKS. Daarnaast zal een artistieke ontmoeting georganiseerd worden tussen artiesten/gezelschappen uit de Vlaamse en Franstalige gemeenschap. Enkel artiesten/gezelschappen die een concreet project of idee willen realiseren met een gezelschap uit de andere gemeenschap kunnen deelnemen.

Bedrag: 10.000 EUR

Museum Dr. Guislain, Gent & La S Grand Atelier, Vielsalm:
Ave Luïa

Met Ave Luïa slaan Museum Dr. Guislain en La ‘S’ Grand atelier voor de eerste keer de handen in elkaar. De werken gemaakt rond het thema religie worden een zomer lang getoond in Gent. Tegelijkertijd maken de partners elkaars werking in beide landsdelen bekend. Het begin van een langere samenwerking waar de combinatie van productie en presentatie centraal staat.

Bedrag: 10.000 EUR

Gemeenschapcentrum Den Dam, Brussel & Syndicat d’initiative d’Auderghem et Cercle d’Histoire asbl, Brussel:
Kunstensteenweg – Chaussée des Arts

Gemeente Oudergem organiseert, vanuit haar Vlaamse en Franstalige cultuurdienst en o.a. in samenwerking met beider sociaal-culturele raden en openbare bibliotheken, een week rond de sociaal-culturele en kunstwerking van beide Gemeenschappen in haar gemeente. Het project is gemeentelijk opgevat maar brengt het aanbod samen van de twee taalgroepen, en is in opvatting en uitwerking eerder uniek in Brussel.

Bedrag: 5.000 EUR

De Vlaamse Dienst voor Filmcultuur – VFDC, Brussel & Service de Culture Cinématographique, Brussel:
Age d’Or Festival Young Jury

Het Age d’Or Filmfestival grijpt terug naar de essentie van het Festival van de Experimentele Film (EXPRMNTL) in Knokke. Dit unieke festival van het Koninklijk Belgisch Filmarchief – CINEMATEK biedt een prestigieus podium aan vernieuwende werken uit alle hoeken van de wereld. In het kader van het festival startte de Service de Culture Cinématographique vzw – SCC, in 2016 een samenwerking met Brusselse kunst- en filmscholen uit beide taalgemeenschappen een nieuwe prijs, uitgereikt op het festival: de Young Jury Prize. Deze prijs en jury, waarin studenten film betrokken worden en begeleid, wil men nu uitbreiden naar alle filmscholen over het gehele land.

Bedrag: 10.000 EUR

Bolwerk, Kortrijk & Boîte à clous, Brussel:
Boosters Wellness & Garage

Boosters Wellness & Garage is een openlucht garage voor het menselijk lichaam, een interactieve installatie voor de publieke ruimte op culturele festivals of openlucht evenementen. Onze werkplaats die opgebouwd is rond verschillende “wellness-ervarings-elementen” in “garage-style” zorgt voor een up-to-date keuring, onderhoud en herstel van de mens.

Bedrag: 10.000 EUR

Katrien Vermeire, Brussel & Christian Chatel, Brussel:
String Figures in / à Cinemakina

Katrien Vermeire laat zich inspireren door een Duitse wetenschappelijke film uit 1969, Fadenspiele, die deel uitmaakt van de Duitse Encyclopaedia Cinematographica. Samen met Christian Châtel van “Cinemakina” verplaatst ze voor haar film de actie naar het hedendaagse Brussel. Tegelijk ondersteunt het project “Cinemakina” in Laken, waardoor de projectie van de 16mm film er mogelijk wordt en verdere programmatie kan volgen.

ww.katrienvermeire.com/string-figures

Bedrag: 10.000 EUR

Stadsbestuur Damme – Uilenspiegelmuseum, Moerkerke & Archives et Musée de la Littérature, Brussel:
150 jaar Legende van Uilenspiegel

Het stadsbestuur van Damme en Archives et Musée de la Littérature vieren dat 150 jaar geleden de Legende van Uilenspiegel verscheen. De legende heeft een sterke symboliek verworven, al wordt die langs Vlaamse en Franstalige kant anders ingevuld.

Bedrag: 5.000 EUR

 

 

fr
Le deuxième appel à projets de l’Accord culturel entre la Communauté flamande et la Communauté française est un succès.
54 demandes de soutien ont été déposées. Les demandes ont été examinées par la plateforme de coopération et sur base de ces propositions, les Ministres de la Culture des deux communautés ont décidé de soutenir 18 projets pour un budget total de 160.000 euros.

Les dates et lieux pour voir les projets sont à retrouver dans la rubrique A voir

Les projets sont :

Gemeenschapcentrum De Markten, Brussel & Centre de la Gravure et de l’Image imprimée, La Louvière
Prix de la Gravure – Edition spéciale / Prijs voor Grafiek – bijzondere editie

Le Centre de la Gravure organise depuis 1989 le Prix de la Gravure. Il n’existe pas d’équivalent en Communauté flamande. En 2017, le Centre de la Gravure s’associe à De Markten pour une édition spéciale intégrant un lauréat francophone et un lauréat néerlandophone. Le jury de sélection est composé d’experts des deux communautés. En plus, une exposition à Bruxelles et à La Louvière permettra la découverte du travail d’artistes des deux communautés dont les deux lauréats.

Montant: 10.000 EUR

Filmmagie, Brussel & Cinergie, Bruxelles
Echangeur cinématographique – Filmknooppunt

Echange entre Filmagie et Cinergie, deux structures de référence dans le cinéma. Sur la thématique du cinéma belge, les deux structures échangeront une vingtaine d’articles traduits dans les 2 langues (publiées sur les deux sites) et organiseront ensemble une soirée de court-métrages à Flagey.

Montant: 10.000 EUR

KU Leuven, Leuven & Université catholique de Louvain, Louvain-la-Neuve
Lovaniensia – Collectio academica antiqua

Création d’une plateforme numérique commune concernant la collection patrimoniale (1425-1797) des Universités KUL et UCL.

Montant: 10.000 EUR

Gemeentebestuur Houthalen-Helchteren (Lachtfestival en cc Casino), Houthalen-Helchteren & Ville de Rochefort (Festival International du Rire de Rochefort), Rochefort
Poulains

Echange d’artistes émergents (poulains) entre deux structures de référence dans le théâtre d’humour en Belgique.

Montant: 10.000 EUR

Lod, Gent & Artara, Bruxelles
Menuet

Co-création et co-production d’un opéra sur-titrés dans les deux langues. Menuet permet également la mise en place d’une plateforme d’échange d’expertise entre équipes artistique et de production.

Montant: 10.000 EUR

Koor & Stem, Antwerpen & A Cœur Joie Fédération Chorale Wallonie-Bruxelles, Namur
Oprichting Belgisch nationaal jeugdkoor / Création chœur national de jeunes belges

Collaboration entre 3 fédérations de choristes pour former un chœur national composé de jeunes issus des 3 communautés linguistiques de Belgique. Deux représentations sont d’ores et déjà prévues.

Montant: 10.000 EUR

ShakeThat, Brugge & Neuf sept cinq trois un, Bruxelles
Connemara

Co-création d’un spectacle de cirque intégrant des artistes des deux communautés.

Montant: 10.000 EUR

Theater Froe Froe, Antwerpen & Centre de la Marionnette de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Tournai
Puppet in Belgium

Suite d’une collaboration antérieure qui permet l’organisation à Anvers et à Tournai de deux journées de rencontres professionnelles et d’événements publics.

Montant: 5.000 EUR

De Trommelfluit, Brugge & La Tentation – Centro Galego de Bruxelas, Bruxelles
World Fife & Drum Festival

Collaboration entre différentes associations actives dans le domaine du patrimoine musical au fifre et au tambour, des Gilles de Binche au Fiertel de Renaix. La collaboration porte sur l’organisation d’ateliers permettant à des artistes amateurs de mettre sur pied un défilé qui se tiendra dans les rues du centre de Bruxelles, suivi d’un concert à la Tentation.

Montant: 5.000 EUR

Gemeenschapcentrum Pianofabriek, Brussel & Goslam City, Anderlues
Slam Brabançon writers exchange : a Belgica Slam Story

6 finalistes (3 nl, 3 fr) du championnat belge de poetry slam vont participer à une résidence de 10 jours (Bruxelles, Gand, Charleroi) pour travailler un programme bilingue dans lequel ils devront tous présenter 6 textes dont notamment un texte en néerlandais, un texte en français et un texte provenant de la littérature flamande et un de la littérature belge francophone. Ensemble, ils vont traduire ces textes et les présenter lors d’une soirée à Bruxelles (Pianofabriek). Le processus est suivi par une équipe de documentaristes qui réalisera un film-trailer qui permettra le repérage pour envisager un documentaire road-movie sur le slam en Belgique.

Montant: 10.000 EUR

APB Fotomuseum (FOMU), Antwerpen & Open View (Liège Photobook Festival), Liège
Week van het Fotoboek -Self-publishing / Semaine du Livre de photographie Self-publishing

Avec la Semaine du livre de photographie, Liège Photobook et le FOMU Antwerpen souhaitent prendre le pouls du secteur du livre de photo en auto-édition (national et international). Il s’agit d’une part d’un soutien aux photographes au travers d’ateliers, de masterclasses et de stimulation de networking et d’autre part de sensibiliser le grand public . Les deux partenaires organisent déjà de leur côté une action annuelle. Avec ce projet, ils souhaitent alterner ces deux projets, chaque année, une fois en Flandre et une fois en Wallonie.

Montant: 10.000 EUR

Bronks, Brussel & Théâtre La montagne magique, Bruxelles
Ménage à deux

Dans le cadre du Festival International Export/Import, BRONKS et la Montagne Magique, deux structures expertes dans le domaine du théâtre jeune public, développent un focus jeune public Flandre/Wallonie. Trois spectacles de Flandre seront présentés à la Montagne Magique et trois spectacles issus de la Communauté française seront présentés à BRONKS, avec sur-titrage. En outre, une rencontre intercommunautaire entre artistes sera organisée L’ambition est de proposer une véritable vitrine belge dédiée à la création jeune public.

Montant: 10.000 EUR

Museum Dr. Guislain, Gent & La S Grand Atelier, Vielsalm
Ave Luïa

Avec le projet pluridisciplinaire “Ave Luïa”, la structure wallone “S” (active dans la création par des artistes porteurs d’un handicap mental dit ‘l’art ousider’) et le Musée Dr Guilain (spécialisé dans l’histoire de la psychiatrie et de l’art outsider) collaborent pour la première fois autour du thème de la religion et de sa place dans la société. Ce projet fera l’objet d’une grande exposition au Musée Dr Guilain qui sera ensuite exportée en France (Paris et Palais du Facteur cheval), le tout concocté avec un concert du groupe The Choolers Division.

Montant: 10.000 EUR

Gemeenschapcentrum Den Dam, Brussel & Syndicat d’initiative d’Auderghem et Cercle d’Histoire asbl, Bruxelles
Kunstensteenweg – Chaussée des Arts

Chaussée des arts-Kunstensteenweg est le premier événement réunissant un grand nombre de lieux culturels du réseau flamand et du réseau francophone de la commune bruxelloise d’Auderghem. Il s’agit d’un parcours artistique dans une vingtaine de lieux culturels d’Auderghem qui proposera principalement des expositions mais aussi des ateliers créatifs initiés par les deux bibliothèques communales et à destination d’écoles primaires de l’enseignement des Communautés flamande et française, des rencontres avec des artistes, des spectacles et une parade des Lumières. Il s’agit d’une première édition avec une volonté de pérennisation en biennale.

Montant: 5.000 EUR

De Vlaamse Dienst voor Filmcultuur – VFDC, Brussel & Service de Culture Cinématographique, Bruxelles
Age d’Or Festival Young Jury

L’Age d’Or est un festival de cinéma compétitif organisé par la CINEMATEK qui propose une vitrine de prestige à des œuvres novatrices provenant du monde entier. Ses objectifs principaux contribuent à rendre le cinéma expérimental accessible à un large public. En 2016, le Service de Culture Cinématographique a initié une collaboration avec des écoles d’Art et de Cinéma bruxelloises afin de créer le Young Jury Prize permettant à des étudiants sélectionnés de participer en tant que jurés à la sélection et à la remise du Young Jury Prize. Ce fut un franc succès. En 2017, le Service de Culture Cinématographique souhaite pérenniser cette action et élargir la participation à des hautes écoles flamandes et wallonnes.

Montant: 10.000 EUR

Bolwerk, Kortrijk & Boîte à clous, Bruxelles
Boosters Wellness & Garage

Boosters Wellness & Garage est un garage pour le corps humain, une installation interactive organisée dans l’espace public . Cet atelier se base sur différents éléments contribuant au sentiment de bien-être, organisés sous forme d’un garage assurant les services de révision, d’entretien et de réparation de la personne. L’origine de ce concept provient de la structure courtraisienne Bolwerk qui s’associe avec la structure bruxelloise francophone Boîte à Clous spécialisée dans les marionnettes grandeur nature et dans les installations interactives dans l’espace public. Une co-création qui viendra renforcer l’atmosphère surréaliste du concept de Bolwerk.

Montant: 10.000 EUR

Katrien Vermeire, Brussel & Christian Chatel, Bruxelles
String Figures in / à Cinemakina

Les string figures (figures de ficelle) sont créées à l’aide d’une simple ficelle, manipulée avec les mains mais parfois aussi avec les pieds, les poignets, les dents, les genoux,… La cinéaste flamande Katrien Vermeire et l’artiste-enseignant francophone Christian Châtel et responsable de “Cinemakina” (Communauté française), s’associent pour traduire la pratique des figures de ficelle dans un film 16 mm qui sera projeté à la salle Cinemakina à Laeken (Bruxelles). Au-delà de la promotion d’une pratique artistique, ce projet prend place dans un complexe d’habitats groupés à Laeken où l’offre culturelle est lacunaire. D’autre part, l’aspect pédagogique est central puisque ce film sera également diffusé dans les établissements où enseigne Christian Châtel (INSAS, La Cambre).

www.katrienvermeire.com/string-figures

Montant: 10.000 EUR

Stadsbestuur Damme – Uilenspiegelmuseum, Moerkerke & Archives et Musée de la Littérature, Bruxelles
150 jaar Legende van Uilenspiegel / La légende d’Ulenspiegel a 150 ans

Célébration de la parution de la première version de la légende d’Ulenspiegel (1867) avec une exposition répartie sur deux lieux. Elle sera accompagnée d’une publication et d’un documentaire vidéo pour le grand public. La légende d’Ulenspiegel a une symbolique forte (mais cependant différente entre flamands et francophones).

Montant: 5.000 EUR